Bula imobiliară a explodat deja din decembrie: ce se întâmplă cu prețurile la apartamente peste ocean, dar în România

de: Alexandru Puiu
24 01. 2023

Deși criza economică ce ne paște în 2023 s-ar putea să nu aibă consecințe atât de agresive asupra întregii mase a populației precum în 2008, câteva domenii vor fi totuși îngropate, iar construcțiile pare să fie destul de sus pe această listă.

În România, piața imobiliară este ținută în picioare de o mână de orașe care care generează marea majoritatea a produsului intern brut. Prețurile au crescut anul trecut în București, Cluj, Brașov, Timișoara sau Constanța, dar dacă te uiți la situația din restul țării, realitatea este cu totul alta. Inflația masivă și ratele explozive, combinate cu costurile absurde de întreținere ale unei locuințe, după valul de scumpiri din ultimele trei luni, au descurajat foarte mulți români să se mai arunce la investiții imobiliare. Singurii care mai bagă bani în case și apartamente sunt cei care au depozite masive în bănci, au numerar, nu se bazează pe credite, iar aceștia nu sunt mulți.

Piața imobiliară din SUA repetă deja dezastrul din 2008

Majorarea dobânzii de referință în SUA, aceeași practică îmbrățișată cu două mâini de către BNR, a dus la un blocaj agresiv al tranzacțiilor de peste ocean. Acest fenomen este precursorul inevitabil al declinului prețurilor de achiziție pentru locuințe, lucru care a început deja să se întâmple.

Ca referință, vânzările de locuințe din SUA din luna decembrie au fost la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani. Partea bună este declinul dobânzilor ipotecilor s-a întâmplat deja ca o consecință a acelei realități, dar piața imobiliară pare să se îndrepte cu pași repezi către un minim al ultimelor decenii, conform Reuters, citat de News.ro. Ca referință, raportul Asociației Naționale a Agenților Imobiliari a arătat, de asemenea, că prețul mediu al caselor a crescut în cel mai lent ritm de la începutul pandemiei de Covid-19, deoarece vânzătorii din unele părți ale țării au recurs la oferirea de reduceri.

”Vânzările de case existente sunt oarecum în urmă. Scăderea dobânzilor ipotecare ar putea ajuta la susținerea activității imobiliare în lunile următoare”, a declarat Conrad DeQuadros, consilier economic senior la Brean Capital din New York, amintind de faptul că, în anii 1980, cel mai rapid ciclu de creștere a ratei dobânzii de referință a împins piața imobiliară în recesiune, fapt foarte probabil și acum.

Dincolo de scăderea din decembrie, un alt detaliu este la fel de important. Luna trecută a marcat a 11 scădere lunară consecutivă a vânzărilor, cea mai lungă astfel de perioadă din istoria SUA începând cu 1999 și până în prezent. La nivel național, a fost vorba de 4,02 milioane de unități tranzacționate în 2022, ultima scădere fiind de 1,5% în decembrie.

Revânzările de locuințe, care reprezintă o mare parte din vânzările de locuințe din SUA, au scăzut cu 34,0% față de anul anterior în decembrie. Acestea au scăzut cu 17,8%, până la 5,03 milioane de unități în întregul an 2022, cel mai scăzut total anual din 2014 și cel mai puternic declin anual din 2008, conform profit.ro.